Stoppen met roken

ROKENWaarom roken mensen

Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om te roken en deze reden maakt het lastig om ermee te stoppen.  Voor de één brengt het ontspanning, voor een ander speelt het sociale oogpunt een belangrijke rol. Wat de reden ook is, er is altijd een moment dat je graag wilt stoppen met roken. Echter, in veel gevallen is de wil om te roken sterker dan de wil om te stoppen. Dit komt door het verslavende effect van roken, waardoor de drang naar een sigaret moeilijk is om te onderdrukken.

Nicotine 

Nicotine is de stof in tabak die verslavend werkt. Nicotine kan veel effecten hebben op de gebruiker, afhankelijk van de dosis. Omdat nicotine zorgt dat minder insuline vrijkomt in het bloed, krijgen veel rokers een verminderde eetlust. Een uur na het roken is nog 25% van de nicotine in het bloed aanwezig, na acht uur slapen is de nicotine nauwelijks meer in het bloed aanwezig.

Effecten van Stoppen

Mensen die stoppen met roken ervaren enkele dagen tot weken ontwenningsverschijnselen. Deze verschijnselen uiten zich in hoofdpijn, meer zweten, hoesten en een gevoel van rusteloosheid. Door weer een sigaret op te steken verdwijnen deze effecten. Het stoppen met roken is dus zowel een mentale strijd als een fysieke strijd.  De mentale strijd word nog bemoeilijkt doordat de roker het roken ervaart als stress verminderend en gemoedsrust geeft. Dit terwijl in werkelijkheid door het roken juist stress wordt gecreëerd, wat vervolgens weer de trigger is om de volgende sigaret op te steken.

STOPPEN!!!

Het stoppen met roken kent dus twee strijden: de fysieke en de mentale strijd. De eerste duurt enkele dagen en voor sommige enkele weken. Binnen deze periode moet de strijd tegen de ontwenningsverschijnselen  worden aangegaan. De mentale strijd is de strijd die beslissend is in het succesvol stoppen met roken. Wanneer de impulsen van het lichaam kunnen worden onderdrukt en niet wordt toegegeven aan de triggers vanuit de omgeving om een sigaret op te steken, kan deze verslaving worden overwonnen.

Acupunctuur

Acupunctuur gaat met u de strijd aan tegen de fysieke ontwenningsverschijnselen en is daarmee tevens een anti- rookbuddy om samen met u de mentale druk te verminderen. Acupunctuur beïnvloedt via het zenuwstelsel in de huid de neurotransmitters (regelstoffen) in de hersenen, waardoor de wil om een sigaret op te steken af zal

line
footer